רגישויות למזונות – כל מה שצריך לדעת

רבים סובלים מאי נעימות בבטן לאחר אכילת מזונות מסוימים, מתמודדים באופן כרוני עם כאבי בטן, גזים או נפיחות בטנית ולמעשה, סובלים מרגישות יתר לסוגי מזונות שונים. בכתבה שלפניכם תוכלו למצוא מידע כללי על רגישות (אי-סבילות) למזונות ומידע מורחב על בדיקת LRA לאבחון רגישות למזונות.

רגישות למזון הינה תופעה שכיחה בעולם המערבי ושכיחותה עלתה במהלך העשורים האחרונים בצורה משמעותית, ככל הנראה בעקבות שינויים באורח החיים. רגישויות למזונות עלולות להיות מגוונת וכל אדם עלול לסבול מרגישות למוצרי מזון מסוימים. במצב של רגישות למזון, גופנו מגיב באופן שלילי לסוגי מזון שונים אותם אנו צורכים. הרגישויות הנפוצות ביותר בעולם המערבי הן לגלוטן, ללקטוז ולפרוקטוז, אך יחד עם זאת, רגישויות למזונות עלולות להופיע בכל סוגי המזונות, לרבות, פירות וירקות.

רגישות למזון היא למעשה תגובת יתר של המערכת החיסונית למרכיב כזה או אחר של מזון והיא מתרחשת כאשר הגוף מזהה את אותו רכיב כסוג של "פולש" אותו יש לסלקו והיא מתחילה תוך פרק זמן של כשעתיים ועד שלושה ימים מרגע החשיפה למזון אליו האדם רגיש. כיוון שהתגובה החיסונית אינה מיידית קשה מאוד לאתר את המזונות הספציפיים אליהם האדם רגיש.

מהם הגורמים לאי-סבילות למזון?

שורשיהן של הרגישות למזונות טמונה בגנטיקה האישית, אך סיבה מאוד נפוצה נוספת לרגישויות אלו היא המזונות עצמם ותהליכי עיכול לקויים.

בעת האחרונה התגלה כי חשיפה מוגברת למזון מסוים, תגרה לבסוף את מערכת העיכול ליצור נוגדנים כלפי אותו מזון.

גם עיכול לקוי (אכילה ללא לעיסה מספקת, מחסור בחומצות עיכול וכו') גורם למצב בו חלקיקי מזון גדולים שלא פורקו למרכיביהם (כמו חלבונים שלא פורקו לחומצות אמינו למשל) מעוררים תגובה חיסונית במטרה להגן על הגוף מפניהם.

מצב זה עלול להוביל בין היתר לתסמינים שונים המאפיינים מחלות שונות הקשורות למערכת העיכול והמעיים, לרבות, מחלות מעי דלקתיות, קוליטיס, מעי רגיש וכדומה, כאשר בין יתר התסמינים העלולים להתלוות לתופעת הרגישויות למזונות ניתן למצוא: שלשולים, כאב בטן, עצירות, נפיחות בטנית, אי נעימות בבטן, גזים, ריפלוקס, טחורים, דם בצואה וכדומה.

חשוב לציין שלצד רגישויות למזונות מולדות קיימות גם רגישויות נרכשות העלולות להופיע בשלבים כאלו ואחרים במהלך החיים, כאשר הסיבה להופעתן נובעת בין היתר כתוצאה מהיחלשותה של מערכת העיכול והמערכת החיסונית הקשורה אליה. בשני המקרים גם יחד (רגישויות מולדות ו/או רגישויות נרכשות), חייבת להיעשות אבחנה מדויקת של סוגי המזונות להם גופנו מגיב באופן "שלילי" וזאת על מנת להימנע מהתסמינים הלא נעימים הנלווים לרגישויות למזונות הללו.

השיטה הנפוצה ביותר לזיהוי המזונות אליהם אנו רגישים היא שיטת דיאטת האלימינציה.
בשיטה זו האדם הסובל מרגישות למזון ורוצה לגלות בבירור אילו מזונות משפיעים עליו לרעה עובר לפרק זמן מסוים לתזונה מאוד מצומצמת על מנת להגיע למצב בו אין תסמינים של רגישות למזון. לאחר מכן יש להוסיף מרכיב מזון אחד בכל פעם ולהמתין מספר ימים כדי לוודא שאין רגישות מעוכבת כלשהי, בטר הוא מוסיף את מרכיב המזון הבא ובודק גם את השפעתו עליו.

בדיקה זו הינה בדיקה ארוכה בעלת משמעויות פיסיולוגיות ורגשיות רבות ומצריכה סבלנות ומיקוד ומטופלים רבים הסובלים מרגישויות למזונות לא צולחים את כל תהליך האלימינציה וזקוקים לפתרונות אחרים יעילים יותר.

LRA – בדיקה מקיפה לרגישויות למזון

LRA (Lymphocyte Response Assay) הינה בדיקה מתקדמת וייחודית מסוגה לאבחון רגישויות למזון. בדיקה זו נחשבת לבדיקה המקיפה ביותר לרגישויות למזון והיא כוללת בתוכה אפיון ואבחון של כל שלושת מסלולי האלרגיה המעוכבת. בדיקה זו, בניגוד לבדיקות אחרות בתחום, אינה מושפעת מהרגלי התזונה ולכן היא נחשבת לבדיקה היחידה המסוגלת להזהיר אותנו מפני צריכת מזונות אליהם טרם נחשפנו.

את בדיקת ה-LRA ניתן ליישם על גבי מספר סוגי מזונות רבים (וגם על רעלים הנמצאים בסביבת האדם אשר עלולים לגרום גם הם לרגישויות ולתופעות חיסוניות. הבדיקה מתבצעת ע"י חשיפה של דם ורידי למזונות שונים תוך מיפוי פעילות הלימפוציטים (כדוריות הדם הלבנות של מערכת החיסון) בזמן אמת ובדיוק מירבי. בכך בדיקה זו מספקת ממצאים מדויקים בכל הנוגע לרמת הרגישות של כל אדם.

ישנה אפשרות לביצוע בדיקות רגישויות למזונות LRA המותאמות לצמחונים ולטבעונים.