פסוריאזיס ומחלות עור שונות והקשר שלהן לרגישות למזונות

רגישות למזונות איננה באה לידי ביטוי רק בבעיות במערכת העיכול ולעיתים רבות היא מהווה גורם מרכזי להתפרצותן של מחלות עור שונות. בכתבה שלפניכם ננסה להבין את הקשר בין פסוריאזיס ומחלות עור נוספות לרגישות למזונות.

העור המכסה את גופנו הוא האיבר הגדול ביותר שלנו והוא מהווה כ-15% ממשקל הגוף. מכיוון שהעור הוא למעשה המעטפת החיצונית של איברינו הפנימיים ומערכת השלד, הוא חשוף לשני מוקדים העלולים להשפיע עליו באופן ישיר: המוקד הראשון הוא כמובן התנאים הסביבתיים והחיצוניים והמוקד השני קשור למערכות הגוף הפנימיות. תסמינים של מחלות עור כוללים בין היתר: תחושת גרד, פצעונים דלקתיים, עור אדמומי ומגורה, פריחה, יובש וכדומה, עלולים להעיד על בעיית עור הקשורה גם לתנאים הסביבתיים מחוץ וגם על בעיות ומחלות עור הנובעות מבעיות שונות במערכות הגוף.

אחת מהתופעות המוכרות ביותר לאנשים הסובלים מאלרגיות מקשרת בין התזונה לבין בעיות העור, כאשר כל צריכה של סוג מזון מסוים אליו אלרגי אותו אדם הצורך אותו, נותנת את אותותיה באופן מיידי באמצעות הופעת פריחה, אדמומיות וכדומה. תופעה זו הובילה למחקרים רבים אשר נועדו לבחון את הקשר בין רגישות למזונות מסוימים (לאו דווקא בקרב אנשים אלרגניים) לבין מחלות עור שונות ותופעות פיזיולוגיות שונות הבאות לידי ביטוי על העור.

במחקרים שונים נמצא כי 90% מהאנשים הסובלים מדרמטיטיס הרפטיפורמסיס, שהיא מחלת עור כרונית המתאפיינת בין היתר בהופעת שלפוחיות אדומות על פני שטח העור המלוות בתחושת גרד, הינם בעלי רגישות כזו או אחרת לגלוטן. כמו כן, במחקרים נוספים נמצא כי חולי קרוהן ומחלות מעי דלקתיות אחרות נוטים לסבול יותר מנגעי עור וממחלת הפסוריאזיס.

אם נצא מנקודת הנחה שהעור הוא המעטפת החיצונית של מערכות גופנו השונות, הרי שכל בעיה הקשורה למערכות הגוף השונות, לרבות, רגישות לסוגי מזונות כאלו ואחרים, תתבטא בנראות העור ומצבו ובמקרים מסוימים אף תוביל להתפרצותן של מחלות ובעיות עור שונות העלולות ללוות את הסובלים מהם לפרקי זמן ממושכים. יחד עם זאת, חשוב לנו לציין ולהדגיש שרוב בעיות ומחלות העור שמקורן על רקע בעיות במערכת העיכול ו/או צריכת מזונות מסוימים להם אתם רגישים, ניתנות לטיפול המיועד להפחתת התסמינים ואף להחלמה וריפוי מלא.

מה חשוב לדעת על רגישות למזונות?

רגישות למזונות יכולה לנבוע כתוצאה מהיחלשותה של מערכת העיכול והמערכת החיסונית של גופנו. את הרגישות למזונות נהוג לסווג לשני סוגי רגישויות עיקריים, האחד כולל בתוכו רגישויות מולדות המאפיינות בעיקר אנשים האלרגיים לסוג כזה או אחר של מזון והסוג השני הינו רגישויות נרכשות, העלולות להתפרץ בשלב זה או אחר של החיים. בשני הסוגים גם יחד, התסמינים הנלווים לרגישויות למזונות כוללים: כאבי בטן עזים, נפיחות באזור הבטן, תחושת אי נעימות באזור הבטן, הימצאות דם בצואה, ריפלוקס, גזים, עצירות וכדומה.