על אלרגיות למזון

אנשים רבים מתבלבלים בין אלרגיה למזון לרגישויות למזון. חוסר בהירות בנושא אלרגיה למזון הינו בולט עד כדי שהחלטנו להקדיש מספר מאמרים להבהרת נושא זה.

העיסוק במזון תופס חלק ניכר מזמננו ולא בכדי. אדם ממוצע בחברה המערבית צורך בימי חייו כמות של 2-3 טונות מזון!

למעשה השכיחות האמיתית של אלרגיה למזון נמוכה בהרבה ממה שחושבים. הפערים נובעים בראש ובראשונה מהבלבול בנוגע להגדרה המדויקת של אלרגיה למזון והנטייה של אנשים רבים לכנות כל תופעה שנצפתה בסמוך לצריכת מזון כלשהו כ"אלרגיה למזון". חוסר בהירות בנושא אלרגיה למזון הינו כה בולט עד כי בפתח כל דיון בנושא של תגובות למזון יש להקדיש פרק להבהרה של מספר מושגי יסוד. פרק זה ידון יותר בהיבטים כללים ואילו בפרק הבא נתייחס לאלרגיות לסוגי מזון.

המילה אלרגיה נגזרת מהמילים ביוונית "תגובה שונה", כלומר, אדם אלרגי סובל בדרך כלל מסימפטומים פיזיים (כגון כאב ראש, הקאות, פריחות, מיגרנות, אסטמה, וכו') כאשר הוא נחשף לחומרים אשר הגוף רגיש אליהם.

החומר, אשר מעורר תגובה זו, נקרא "אלרגן". זה יכול להיות אבק הבית, פרוות הכלב, מזון, כימיקלים או אפילו חיידקים.

במצבים מסוימים אף יכולה להיות אלרגיה אך ללא סימפטומים כלל, קוראים לזה אלרגיה סמויה. אלרגיות סמויות למזון אלה ידועות כרגישויות IgG.

במהלך השנים האחרונות, חלה מודעות גוברת להרבה מחלות ותלונות שנגרמות מאלרגיות למזונות מסוימים.

אלרגיות לאוכל – שכיחות

אלרגיות נפוצות למדי באוכלוסיה. מעל 20% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה כלשהי. עם זאת, כאשר לוקחים בחשבון תסמינים כגון קדחת השחת, ברונכיט עם חרחורים בילדים, דרגות מתונות של אקזמה ואי סבילות למזון, שכיחות האלרגיה ו/או האי סבילות לגורם סביבתי אחד או יותר תהיה בוודאי גבוהה יותר.

סוגי תגובות לאלרגיות למזון

תגובה מיידית למזון: תגובה זו למזון יכולה להתרחש בתוך 3 שעות לאחר העיכול. התגובה נגרמת על ידי הנוכחות של רמה גבוהה של נוגדני IgE בדם, אשר מעוררים את תגובה אלרגית המיידית. הסימפטומים יכולים להיות פריחה לאחר אכילה של תפוח או כאב ראש לאחר שתיית יין.

תגובה מעוכבת למזון: תגובות מעוכבות למזון יכולות להתרחש עד מספר ימים לאחר הבליעה של המזון החשוד, דבר המקשה על קישור הסימפטום למזון שנאכל לפני מספר ימים. אלרגיות נסתרות אלה הן לעיתים קרובות הגורם להרבה "סימפטומים כרוניים". התגובה החיסונית לתגובות מעוכבות למזון תגובות נגרמות לעיתים קרובות על ידי נוגדנים אחרים מ- IgE. הם נוגדני IgG, IgA, IgM ו- IgD. נוגדנים אלה משלבים עם חלקיקי המזון בדם יוצרים "מכלולים חיסוניים" אשר גורמים לתגובות דלקתיות ברקמות. תגובות דלקתיות כאלה יכולות להתרחש בכל חלק של הגוף ובכך לייצר סוגים רבים של סימפטומים כמו כאב ראש, אקזמה, כאבי פרקים, הפרעות נפשיות, וכו'.

אבחנה של אלרגיה למזון: ללא ספק, ניתן לזהות בקלות תגובה מיידית למזון. עם זאת, תגובות מעוכבות למזון הן הרבה יותר קשות לאבחן. על פי מחקרים אחרונים, נוגדני IgE גורמים לתגובות מיידיות למזון. תגובות מעוכבות למזון קשורות לעתים קרובות ל- 4IgG, מחלקת משנה של המולקולה IgG השלמה. במעבדת, בדיקת האלרגיה למזון שלנו משתמשת בשילוב של פרוטוקולי  4IgG ו- IgE. הבדיקה יכולה לזהות תגובות אלרגיות IgE ו/או 4IgG. לכן ניתן לגלות תגובות מיידיות למזון וכן גם תגובה מעוכבת למזון, בדיקה נוספת לאלרגיות למזון מתבצעת על בדיקת נוגדני IgA בצואה ושם ניתן לאבחון אלרגיות גם אם אדם הפסיק לצרוך מוצר מזון שהוא מספר חודשים או מספר שנים.

למדריך המלא לבדיקות רגישויות למזון