הקשר בין אלרגיות למזון וחיידקי המעיים?

דיווחים על מקרים של אלרגיות למזון מציפים את כותרות העיתונים, ונושא זה עולה יותר ויותר כגורם המסכן את חיינו.

אך במקרים רבים התשובה האמיתית לבעיות של אלרגיות למזון, טמונה במעיים. חקר המיקרוביום (הרכב החיידקים שלנו) הינו הדבר החם ביותר בתחום הרפואה ומחקרים רבים נערכים על הנושא.

היום ישנה אפשרות להתאים תפריט לפי הרכב החיידקים ולטפל במגוון מחלות דרך חיידקי המעיים. אבל האם הם גם יכולים לתת פתרון לאלרגיות למזון מסכנות חיים?

מחקרים מצאו שאצל תינוקות, הרכב המיקרוביום קובע האם הם יהיו רגישים יותר לסוגי מזונות מסוימים בהמשך חייהם. כך למשל, מחקר שנעשה באוניברסיטת מניטובה בקנדה, קבע שרמות נמוכות של זני החיידקים  Enterobacteriaceae  ו- Bacteroidaceae אצל ילדים מתחת לגיל 3 חודשים גרם להתפתחות רגישויות למזון ובייחוד לביצים, חלב ובוטנים, בגיל מאוחר יותר. בין מסקנות המחקר, מצאו שהעשרת חיידקי המעיים אצל תינוקות עד גיל שלושה חודשים הורידה את הסיכון שלהם לפתח רגישויות למזון בגיל מאוחר יותר.

מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, מצא שתינוקות שיש להם חסר של חיידקים מזנים מסוימים בגיל חודש, יש להם סיכוי פי שלוש לפתח אלרגיות למזון בגיל 2.

צוות של חוקרים מאוניברסיטת שיקגו מצאו שחיידקים מסוג קלוסטרידיום, שהוזרקו לעכברים שסבלו מאלרגיה למזון , "תיקנו" את התגובה של מערכת החיסון כנגד אותו אלרגן והאלרגיה כבר לא הייתה פעילה.

 

להלן קישורים למחקרים החדשים ביותר בתחום:

How infant’s gut bacteria can predict future food allergies or asthma

 

/Gut Microbiota as a Target for Preventive and Therapeutic Intervention against Food Allergy

 

Commensal bacteria protect against food allergen sensitization