בדיקת רגישויות למזון – המדריך המלא

אילו סוגי בדיקות של רגישויות למזון קיימות בשוק? מה הן בודקות? כיצד מבוצעות? איזו בדיקה נפוצה יותר ומהי הבדיקה המומלצת ביותר? כל זאת ועוד במדריך המלא לרגישויות למזון.

לפני שנסביר על בדיקת רגישויות למזון צריך תחילה להבין שאי סבילות למזון היא אינה אלרגיה למזון.
למעשה יש הבדל משמעותי בין השתיים. אלרגיה למזון קיימת באחוזים קטנים של האוכלוסייה וכשהיא מתפרצת, כמות מזערית של מזון מעוררת תגובה חריפה של הגוף – המתרחשת עד כשעתיים מאכילת המזון.
אי-סבילות למזון (או רגישות למזון) קיימת בתפוצה רחבה יותר באוכלוסייה. הסימפטומים משתנים מאדם לאדם ובחלק מן המקרים האדם אינו מרגיש סימפטומים, מאחר ונדרשת כמות גדולה של מזון לעוררם. התגובה לאכילת המזון מתרחשת בין 24-72 שעות מאכילת המזון ולעיתים גם מאוחר יותר.

רופאים ומטפלים מסוימים ממליצים על דיאטות אלימינציה בהן חולים נמנעים מלאכול מזונות חשודים, מנהלים יומן תזונה מפורט ורושמים תוצאות. למרבה הצער, הליך זה מסורבל לביצוע ולא מדויק.

סימפטומים המופיעים בעקבות רגישות למזון

  • תסמיני ההצטננות ושפעת (חוזרים ונשנים עקב מערכת חיסונית חלשה/עמוסה)
  • הפרעות במערכת העיכול: שלשולם, עצירות, כאבי בטן, גזים, צרבות
  • אקזמה ופסוריאזיס
  • עלייה במשקל
  • אקנה
  • עייפות כרונית
  • מיגרנות
  • כאבי שרירים – פיברומיאלגיה
  • שקיות כהות מתחת לעיניים
  • בצקות

הסיבות לרגישות למזון

המעי הדק הוא הגורם העיקרי לרגישות למזון. דרך המעי הדק עוברים מזונות שכבר התפרקו למיקרומולקולות בדרכם למעי הגס ולזרם הדם.
לרוב, מחסום המעי אינו מאפשר למולקולות גדולות שלא התפרקו עד הסוף לעבור למערכת הדם, אך לעיתים זה קורה עקב עלייה בחומרים כימיים בגוף כגון תרופות, מזון מעובד או כימיקלים אחרים.
מערכת החיסון מתחילה לתקוף את אותן מולקולות גדולות יותר שהיא לא מזהה ע"י ייצור נוגדנים והפעלת זיכרון חיסוני.
צריכה קבועה של מזונות אלה תגרום לדלקת ותגובה נגדית של מערכת החיסון. המזונות שגורמים לרגישות לרוב יהיו אלה שנמצאים בשימוש היומיומי שלנו וגם מזון אורגני ובריא ככול שיהיה עלול לגרום לבעיות, אם אנו רגישים אליו.

נוגדנים

נוגדן (באנגלית: Immunoglobulin או בקיצור: Ig) הוא מולקולת חלבון השייכת למערכת החיסון. תפקיד הנוגדנים הוא להיקשר לפתוגנים הפולשים לגוף. חיבור הנוגדן לפטוגן מאפשר את חיסולו של הפולש במספר דרכים.
כאשר גורם זר (חיידק, נגיף או מולקולת חלבון זרה) חודר לגוף הוא גורם לגוף להגיב בניסיון לחסל את הגוף הזר. תגובת הגוף לגורם הזר, נקראת תגובה חיסונית ומתבטאת ביצירת נוגדנים הפועלים לניטרול הגוף התוקף.

הבדיקה הנפוצה ביותר לנוגדני IgG

הבדיקה הנפוצה ביותר, אשר בודקת אך ורק נוגדנים מסוג IgG. אלה נוגדנים שניתן לראות בדם עד כחצי שנה מהחשיפה למזון והם ייעלמו לאחר מכן. זאת אומרת, אם יש לנו רגישות למזונות שלא נחשפנו אליהם בחצי השנה האחרונה, לא נראה בבדיקה זו שהם בעייתיים לנו.

בנוסף, נוגדני IgG מסמנים מולקולות שעלולות להיות בעייתיות לגוף אך הנוגדנים אינם מעידים על סימפטום אלא רק על פוטנציאל לרגישות!

בעייתיות נוספת עולה גם מכך ש-IgG מאוד תלויים בכמות המזון שאנו אוכלים. לדוגמא – אם אכלנו הרבה חיטה, נמצא כמות גדולה של נוגדנים לחיטה. נתון זה יפורש בבדיקות כרגישות גבוהה למזון זה אך אין זה בהכרח המצב.

חסרון נוסף הוא העובדה כי נבדק הסובל מתסמונת המעי-דליף ועושה את הבדיקות הללו, עלול לקבל תוצאות מבהילות בהן מגווןרחב של מזונות שהוא ״רגיש״ אליהם, אך הדבר כמובן נובע מכך שמולקולות לא מעוכלות שלא היו אמורות לחדור את המעי, מגיעות למערכת הלימפה והדם ומערכת החיסון מגיבה אליהן.

הבדיקה בודקת רק מסלול אחד של רגישויות יתר מושהות – נוגדני IgG.

הבדיקה נעשית בבית הלקוח דרך דגימת דם יבש. מתאימה במיוחד לילדים קטנים עד גיל 3.

רשימת 95 המזונות הנבדקים

רשימת 190 המזונות הנבדקים

אנו מציעים את הבדיקה כחלק מסל הבדיקות שלנו, אבל ברוב המקרים ממליצים על בדיקת ה-LRA

בדיקה רגישויות מקיפה : בדיקת LRA על ידי ELISA/ACT

בדיקת ה-LRA בודקת את התגובתיות של מערכת החיסון כנגד גורם אשר מערכת החיסון מזהה כגורם זר – Lymphocyte Response Assay.

בבדיקה זו אנו חושפים את הלימפוציטים (כדוריות הדם הלבנות של מערכת החיסון) שבדם הטרי למזונות/רעלים סביבתיים בזמן אמת ומקבלים אינדיקציה מדויקת לרמות הרגישות שלנו.

תוצאות בדיקה זו אינן מושפעות מרמות החשיפה של הנבדק/ת למזונות השונים ביום יום.

בדיקת LRA גם אינה מושפעת ממעי-דליף והיא אינה בדיקה כמותית (כמות נוגדני IgG כנגד אותו מזון), אלא בודקת תגובה חיסונית.

המזונות או החומרים הנבדקים בה, מחולקים ל-3 קבוצות : תגובתיות חזקה, בינונית וללא תגובתיות.

במידה ולנבדק הייתה תגובתיות חזקה למרכיב מזון, מומלץ להימנע ממנו לתקופה של חצי שנה לפחות.

במקרה של תגובה בינונית, מומלץ להימנע ממרכיב המזון למשך 3 חודשים לפחות.

הבדיקה נעשית באמצעות דגימת דם מהוריד.

הבדיקה מהווה פריצת דרך בעולם המורכב של האימונולוגיה הקלינית, בדיקת LRA על ידי ELISA/ACT מודדת באופן ייחודי את כל שלושת המסלולים של אלרגיה מושהית באותו זמן רגישויות מושהות מסוג II ,III ו- IV, הכוללות את כל המסלולים של סוגי רגישויות יתר מושהות (DTH).

ניתן להוסיף לפאנל הבסיסי – תוספת של רעלים סביבתיים כגון:

  • תוספים/חומרים משמרים
  • כימיקלים סביבתיים ומינרלים רעילים
  • צמחי מרפא
  • עובשים
  • צבעי מאכל
  • קשקשים, שערות ונוצות

רשימת 166 מזונות

רשימת 72 מזונות

רשימת 149 רעלים סביבתיים

רשימת 206 מזונות – לצמחונים

רשימת 188 מזונות – לטבעונים

 

elisa